Ma - Vr 7:00 - 17:00    |    Za 8:00 - 12:00   |    Zondag GESLOTEN

Langendonk Installatietechniek

Voor als het gewoon goed moet zijn!

1 jaar met de Remeha ELGA ACE warmtepomp

Update na een vol jaar hybride!

Eerder schreef ik al een blog bericht over de ervaring winter 21/22 met de Remeha ELGA ACE 6kw bij ons thuis. Ondertussen hebben we 2022 achter ons gelaten. Afgelopen jaar stond vooral in het teken van de roerige energiemarkt. Enorme prijsverhogingen vielen de mensen met een variabel energie contract ten prooi.

Ook thuis was dit het geval. Al sinds vele jaren een (variabel) contract bij Essent. Het blijkt dus dat variabel niet zo variabel is als men zou denken. 2 maal per jaar, in januari en juli worden de prijzen aangepast. Dat betekend voor stroom van € 0,24 in 2021 naar € 0,28 in januari 2022. Per 1 juli naar € 0,33 en per 7 november naar € 0,59.

Gas ging van € 0,88 in 2021 naar € 1,12 in januari 2022, € 1,51 per 1 juli en € 2,15 per 7 november.

Gelukkig hebben wij tijdens de verbouwing zoveel mogelijk zonnepanelen op het dak gelegd aangezien ik het vermoeden had dat we steeds meer gaan “electrificeren”. Totaal 10.740 watt piek. Niet allemaal optimaal georiënteerd dus ik hield rekening met ca 9.500 kWh opbrengst.

Electra verbruik 2022

Het verbruik van stroom, gas en opbrengst zonnepanelen meten we met Homewizard Energy app en apparatuur. Het mooie is dat je verbruik en opbrengst heel inzichtelijk word en gelogd word.. Door middel van de P1 meter word verbruik stroom, gas en terugleveren duidelijk. Verder heb ik een tussen meter voor de hybride warmtepomp, zonnepanelen, airco en de tuin(jacuzzi) geïnstalleerd.

Bovenstaand het totale stroomverbruik van ons (6 persoons) huishouden over 2022. Voor de verbouwing zaten we op gemiddeld 5000 kWh. We hebben daarna airconditioning voor de zolderkamer(s) waar ook een thuis werk kantoor er mee word verwarmd geïnstalleerd. Verder hebben we  airconditioning voor de 1e etage waarmee we ook de begane grond koelen, in de zomermaanden een opblaasbare jacuzzi (934 kWh! 😳)en een hybride ELGA ACE warmtepomp van Remeha dus. (Zie verbruik hieronder)

Stroomverbruik warmtepomp

Bovenstaand het stroomverbruik gemeten over 2022 van de ELGA ACE 6kW. Totaal is er dus ca 1500 kWh nodig geweest om de woning op temperatuur te houden. De eTwist thermostaat dag en nacht ingesteld op een temperatuur van 20°C. Duidelijk word hoe stroomverbruik samenhangt met seizoen en temperatuur. December kende toch nog 2 relatief koude weken en dat is te zien aan een wat hoger verbruik voor die maand.

Opbrengst zonnepanelen 2022

De opbrengst van de zonnepanelen over heel 2022 is 9547 kWh.

Aangezien het al in het voorjaar snel duidelijk werd dat we wel een overschot aan stroom zouden overhouden hebben we niet zuinig gedaan met het gebruik van airco en jacuzzi. Verder heb ik daarom de parameters van de ELGA zo gewijzigd dat deze in principe “all electric” zou draaien. Dat betekend alleen nog gasverbruik voor ons warm water en de verwarming van de badkamer want die zit nog op de ketel.

Overschot stroom

Uiteindelijk hadden we een overschot van 1337 kWh over 2022. Om dit overschot in te kunnen zetten voor het verder beperken van het gasverbruik zitten nadenken over een boiler in serie met de ketel voor warmwater. Vanwege de beperkte ruimte op zolder door de verbouwing viel de keuze op de Ariston / Atag Lydos 100 hybride. Deze hybride boiler van 100 liter haalt zijn warmte uit de omgevingslucht en is heel eenvoudig te plaatsen. Rendement is niet heel erg hoog (1,8) maar met een lage investering, genoeg stroom over en een ISDE subsidies van € 500,- daardoor de moeite waard.

Deze is in gebruik genomen in begin oktober en dat valt te zien aan het nog lager geworden gasverbruik in onderstaande grafiek.

Gasverbruik 2022

Gasverbruik 2022
Gasverbruik 2020-2022 (bron: Essent vebruiksmanager)

In 2020 verwarmden wij ons huis traditioneel door middel van radiatoren en de HR cv-ketel. Het gasverbuik lag op 1249 m3 voor dat jaar (1e kolom). Het jaar daarvoor was het overigens bijna 1400. Dergelijke verschillen zijn natuurlijke vrij normaal, we hebben tenslotte wat zachtere en hardere winters.

In voorjaar/zomer 2021 is na verbouwing en uitbouw (20m2) het afgiftesysteem van radiatoren omgezet naar vloerverwarming en dat heeft geresulteerd in een wat lager gasverbruik. Half oktober is de hybride warmtepomp geïnstalleerd en vanaf dat moment is het gasverbruik drastisch afgenomen. Al met al resulteerde dat in een verbruik van 938 m3 gas over 2021 (2e kolom).

2022 was dus het eerste volledige jaar met de hybride warmtepomp. Het verbruik kwam uit op 231 m3 gas (3e kolom). In de bovenste grafiek valt het verbruik per maand af te lezen. Wat  uit deze grafiek duidelijke word is dat het gasverbruik in de voorjaar/zomermaanden op ca 1 m3 per dag uit komt. Dat is dus het verbruik voor warmwater (douchen). In de keuken hebben we een Quooker voor warm/heet water. In oktober 2022 is de hybride warmtepomp boiler er bij gekomen en dat heeft geresulteerd in een besparing van ca 75% gas voor warm water.

In december is het gasverbruik weer iets gestegen aangezien de badkamer toch wel wat “te koud” werd. Dus radiator welke op de cv ketel draait wat hoger ingesteld.

Opbrengst en salderen

De hybride warmtepomp heeft in 2022 ten opzichte van de situatie met radiatoren (2020) een gas besparing van ca 1000 m3 gas gerealiseerd en ten opzichte van de situatie met vloerverwarming (2021) een besparing van ca 850 m3. (De maanden nov-dec doorgerekend met de gegevens van jan-feb )

Om deze besparing te realiseren is het stroomverbruik dus met 1249 kWh toegenomen. De besparing met en zonder soldering van de opbrengst van de zonnepanelen  laat ik zien in onderstaande tabel. Voor de berekening heb ik telkens de prijzen met de bijbehorende maanden separaat uitgerekend om daarmee een eerlijke uitkomst te laten zien. 

Jaar:2022
Besparing energie: (MET saldering)€ 1248,-
Inkoop stroom (indien geen zonnepanelen):€ 577,-
Besparing energie (ZONDER saldering)€ 671,-

In 2022 gerekend met energie tarief van € 0,28 voor stroom (jan), € 0,37 (jul) en € 0,59 (nov). Tarief gas € 1,12 (jan), € 1,51 (Juli) en € 2,15 (December)

 

Investering en terugverdientijd

Als we kijken naar de investering dan spelen er natuurlijk een paar factoren mee. Ten eerste het merk, type en vermogen en natuurlijk de installatiekosten. Ik heb dan het ‘geluk’ dat ik de arbeid zelf lever maar daar gaan we even niet van uit. 

De aanschaf van de ELGA ACE 6kW zou in dit geval ongeveer € 6000,- gekost hebben en daar mag je dan € 2700,- ISDE subsidie van af trekken want die krijg je terug via het RVO. De netto aanschaf komt dan op € 3350,-

De terugverdientijd bedraagt indien ik de stroom zou moeten inkopen (dus ZONDER saldering) € 3350,- : € 671,- = 5 jaar. Kortom na 5 jaar is de investering terug en maak je dus een rendement van 20% op je investering! Zoek maar eens een spaarrekening of belegging met zulke rendementen 😉 Als we er van uit gaan dat we de warmtepomp in 15 jaar afschrijven dan hebben we aan het eind dus € 6715,- verdiend!!!

Als je zelf stroom produceert en “over” hebt ( en ALLES mag salderen) is de investering dus (€3350,- : € 1248,-) na 2,7 jaar terug verdiend en maak je een rendement van 37%. Na 15 jaar is de opbrengst dus € 18720,- !!! Daar trek je dan kosten voor de investering in de extra panelen, service en onderhoud nog van af maar… prima investering!!!

Aangezien het voorgenomen plan door onze overheid er in voorziet dat de geleidelijk afgebouwd zal worden ligt de werkelijke besparing in mijn specifieke geval dus tussen de beide bovenstaande scenarios. Mijn gevoel zegt dat afbouwen/afschaffen de verduurzaming van ons land zal remmen en dat we daardoor mogelijk of nauwelijks of niet aan de afgesproken klimaat doelstelling kunnen voldoen. Dus dan zal er nog wel kritisch naar gekeken worden en/of er zullen aanpassingen of alternatieven komen.

Tuurlijk is de besparing die je kunt halen in gasverbruik enorm afhankelijk van de individuele situatie. Tevens spelen de energieprijzen een grote rol in het financiële rendement. Laat u daarover goed informeren!!!

Iedereen aan de warmtepomp?

Die vraag stelde ik in mijn vorige bericht ook al. Ik ben van mening dat, mits aan een aantal voorwaarden word voldaan, er een enorm besparingspotentieel ligt door het inzetten van een warmtepomp in de meeste woningen. Zelfs als het salderen afgebouwd en misschien wel helemaal afgeschaft gaat worden. Het gebruik van gas zal op langere termijn steeds meer ontmoedigd gaan worden mijn inziens.

Maar; iedere situatie is uniek en zal ter plaatse bekenden en doorgerekend moeten worden. Soms is het inzetten van een (warmtepomp)airco ook een goed alternatief! 

De besparing op de energierekening is natuurlijk een enorme prikkel voor verduurzaming maar de besparing op je eigen co2 uitstoot op deze wereld mag ook zeker niet vergeten worden! Dat is tenslotte wat we aan onze kinderen meegeven 😉

Meer weten of interesse?

Bel of mail ons. Wij staan u graag te woord.

1 jaar met de Remeha ELGA ACE warmtepomp

2 gedachten over “1 jaar met de Remeha ELGA ACE warmtepomp

  1. Als het salderen wordt afgebouwd dan betekent dat je de stroom (gedeeltelijk) zult moeten inkopen.
   Dit haal ik in dit artikel ook aan: “Besparing energie (indien geen zonnepanelen)”
   Ik zal dit gedeelte aanvullen met opmerkingen en gedachtes over het afbouwen van het salderen 😉

   De besparing van € 671 per jaar is dus in principe als je helemaal niet zou kunnen of mogen salderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven