Ma - Vr 7:00 - 17:00    |    Za 8:00 - 12:00   |    Zondag GESLOTEN

Langendonk Installatietechniek

Voor als het gewoon goed moet zijn!

Ervaring met de ELGA ACE warmtepomp

Ervaring warmtepomp winter 2022

Thuis heb ik een hybride warmtepomp geïnstalleerd. Dat is een Remeha ELGA ACE 6kw. Deze werkt in combinatie met mijn bestaande Remeha Calenta cv ketel uit 2010 en samen zorgen ze voor de warmwater en verwarmingsvoorziening in huis.

Na onze verbouwing en uitbreiding van onze woning (2-1 kap) hebben we sinds oktober 2021 ervaring met deze combinatie. De resultaten wil ik graag met u delen. Dit omdat ik tijdens adviesgesprekken regelmatig word geconfronteerd met vragen over de “praktijk”.

Aangezien ik al sinds jaren met een systeem mijn gasverbruik, stroomverbruik en opbrengst zonnepanelen registreer kan ik een goed en eerlijk beeld schetsen over de werkelijke kosten en opbrengst van van de verschillende systemen.

Gasverbruik met cv-ketel

In bovenstaande afbeelding kunt u het gasverbruik aflezen per maand vanaf december 2020 tot november 2021. Dat was met alleen de cv ketel. Goed te zien dat het verbruik in de wintermaanden het hoogste is. Het verbruik bestaat uit gas voor verwarming en warmwater. Dat laatste is door het hele jaar natuurlijk maar het verbruik voor verwarming is vooral in de wintermaanden.

De hybride warmtepomp is geïnstalleerd half oktober 2021 en in dit bericht ga ik dan ook in op de periode van december 2021 tot en met februari 2022. dit omdat tijdens het schrijven van dit bericht maart nog niet om was. Dit betreft dus 3 wintermaanden.

Het verbruik van december tot en met februari was 683 m3 gas. Aangezien ik een variabel tarief heb van momenteel € 1,12 komt dat neer op € 765,-

Momenteel zijn de prijzen voor gas helaas veel hoger. Tarieven tot wel meer dan € 2 per m3 hoor ik bij verschillende klanten. Gelukkig zit ik nog redelijk “goedkoop” anders had de rekening dus zo maar € 1350,- kunnen zijn!

Gasverbruik met hybride warmtepomp

In bovenstaande afbeelding kunt u het gasverbruik aflezen van de hybride installatie. Voor de zelfde periode december 2021 tot en met februari 2022 noteren we 131 m3 verbruik voor verwarming en warmwater. Natuurlijk spelen de temperatuurverschillen in de winters een rol maar over een 3 maanden periode is de besparing op gas 683-131= 552 m3 aardgas! Dat is een besparing van ongeveer 80%!

Bij ditzelfde tarief van € 1,12 bedraagt de besparing op gas dan € 618,- bij de huidige gasprijs van soms wel € 2,- zelfs tot € 1100,-!!!

Extra stroomverbruik warmtepomp

De besparing op gas is groot! Maar de warmtepomp verbruikt stroom om de warmte op te wekken. In onderstaand voorbeeld kunt aflezen hoeveel:

Zoals u kunt zien bedraagt het stroomverbruik door de warmtepomp in de periode december 2021 tot en met februari 2022: 775 kw/h. Het stroomtarief in deze periode lag op € 0,26 dus komen we op een verbruik van € 201,50. 

De werkelijke besparing

De hybride warmtepomp heeft dus een besparing opgeleverd van € 618,- en daar voor gebruiken we € 202,- aan stroom. De werkelijke besparing is dus € 416,- over een periode van 3 maanden.

We hebben ons dak vol liggen met zonnepanelen met voldoende capaciteit ook voor de warmtepomp. In de berekening ben ik echter uitgegaan van het “inkopen” van stroom om zo een eerlijk vergelijk te laten zien.

 

De huidige energiemarkt

Onderweg kom ik bij min klanten de meest verschillende tarieven tegen voor energie. Wie namelijk een contract heeft afgesloten vorig jaar heeft tarieven van soms onder de € 0,20 voor stroom en onder de € 0,8 voor gas. In deze situaties is de besparing op gas even groot maar omgerekend in geld is de besparing dus minder. ( € 286,- in deze situatie)

Maar ik kom ook bij klanten waarvan het contract afloopt en die geconfronteerd worden met tarieven zoals in onderstaand voorbeeld:

Als we dan bijvoorbeeld de berekening zouden maken bij een grote (goedkope) leverancier zoals budget energie zouden we in ons voorbeeld € 2,12 x 552 m3 = € 1170 voor gas besparen en € 0,52 x 775 kwh = € 403 aan stroom verbruiken. Dan zou de besparing maar liefst op € 767,- uit komen voor een periode van 3 maanden!!!

Iedereen aan de warmtepomp?

Als je bovenstaand bestudeert: JA! Maar let op; iedere situatie is uniek. De investering en daarmee de terugverdientijd is afhankelijk van vele factoren. Een schouw door mij ter plaatse is vereist. 

Bovendien is de energiemarkt grillig. Tarieven stijgen de pan uit door de energiecrisis en de onzekerheid over “russisch gas” en overheidsbeleid. Feit is dat we wel kunnen stellen dat de tarieven wel wat zullen normaliseren maar niet meer worden zoals het was. Op lange termijn zal het gebruik van gas gedemotiveerd worden en het gebruik van stroom gemotiveerd. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de voornemens dat de energiebelasting op  gas 2 cent verhoogt gaat worden en op stroom met 7 cent verlaagd.

Voorts moet opgemerkt worden dat door de enorm toegenomen vraag, de beperkte productiecapaciteit en de tekorten aan chips en onderdelen op de wereldmarkt de levertijden enorm oplopen. Bijna alle fabrikanten kennen al levertijden van meer dan 6 maanden!

Meer weten of interesse?

Bel of mail ons. Wij staan u graag te woord.

Ervaring met de ELGA ACE warmtepomp

4 gedachten over “Ervaring met de ELGA ACE warmtepomp

 1. Dag Emiel,

  Een helder verhaal en goed geschreven!
  Ik heb een contactverzoek achtergelaten op jullie site voor een schouw door jou en een offerte voor een hybride warmtepomp. Ik ben benieuwd of het voor mij voordelig is. Ik heb echter geen haast omdat mijn gascontract nog tot augustus 2024 loopt.

 2. Zeer duidelijk verhaal. Dank u wel. Ik heb een vraag. Vier jaar geleden werd bij mij een Elga Ace 4,5 kw geïnstalleerd. Deze warmtepomp is duidelijk onderbemeten; de maximum temperatuur van het water voor de vloerverwarming is bij een buitentemperatuur van 7 graden slechts 28-29 graden celcius. Als het vriest amper 26 graden. Dit alles natuurlijk zonder de cv-gas in te schakelen. (Met cv-gas kun je alles op een hogere temperatuur krijgen, maar dat gas wil ik juist verminderen). Daarbij gebruikte ik in dezelfde periode als u hebt gemeten (jan-feb-mrt 2022) 1430 kWh, dubbel zoveel als door u gemeten.
  Mijn vragen aan u zijn de volgende:
  1. Zou de 6 kWh uitvoering de temperatuur van het vloerwater beduidend hoger krijgen? Mijn vloer is 178 m2 in oppervlakte. Bovenverdieping heeft radiatoren die altijd uit staan.
  2. Wordt het hogere stroomverbruik veroorzaakt door te kleine warmtepomp van 4,5 kWh?
  3. Kan de 6 kwh -uitvoering zonder problemen gekoppeld worden aan de huidige buitenunit, zodat ik die niet hoef aan te schaffen, of heeft de 6 kWh-uitvoering een zwaardere buitenunit nodig?
  Hoor graag van u, ook om eventueel een die zwaardere wp te installeren.

 3. Kan ik bij de Remeha Alga voor een langere periode de stekker er trekken,voor onweer en een door een storing in het net met daarna een piek belasting .

  Alvast bedankt;

 4. @ Tis Peeters, je moet je stooklijn aanpassen. Standaard staat hij op 0,7 maar dat is voor vloerverwarming. Zet hem maar op 1.7 dan gaat de temp omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven